Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Бременност 22 седмица- втори триместър

Бременност 22 седмица- втори триместър

Как се чувствам?
Пълна с енергия, мотивирана, позитивна, щастлива и в добро здраве. Усещам ограниченията на бременността, като по-бавно ходене, по-плавни движения, без резки ставания и хуквания. Все още не мога да свикна с това, че се налага да ходя по-бавно, но в момента в който го забравя и човечето отвътре ми го припомня 😊.

Новото през този период?
Предпочитам удобните дрехи, наблягам на туники с клин и рокли. Имам чифт дънки за бременни (нямам намерение да си купувам други). Сравнение с първата ми бременност в същия период определено коремът ми е по-малък.  Всъщност се убедих, че бременностите не си приличат 😊. Определено сега движа много повече, но то и няма как все още работя, водя малката ми дъщеря на градина, пазарувам, цялото домакинство си е на мен с малки изключения, когато съпругът ми има възможност да включи, допълнителни занимания на дъщеря ни. Нямам проблем с шофирането. И през втория триместър не забелязвам повишение на апетита.

Колко е голямо бебето?
По статистически данни в 22-та седмица бебето е дълго над 25 сантиметра и тежи около 500 г. От началото на бременността бебето ни обаче  си върви със седмица по-голямо. Размерите му отговарят на 23-та г.с. Започва да разпознава повтарящи се звуци като гласа на сестра си , или когато се съберем всички около масата за вечеря винаги реагира, абсолютно винаги. Бебето има по-ясни усещания за движенията на майката. Продължавам да спортувам, разбира се много по-умерена съм, плавна, дори бавна, но определено не съм спряла ходенето си на гребната база, упражненията с леки гирички.

Симптоми
Усещам, че имам повече киселини, рядко са през деня, но почти всяка нощ и то към сутринта. За сега не е драма, защото и с първата бременност ги имах и си помагах с обикновена газирана вода . Друг дискомфорт, които усещам е, че не мога да стоя продължително време седнала повече от час, кръста много започва да ме боли…

Храни, които не понасям
С храната нямам никакъв проблем, ям всичко, все едно не съм бременна.

Хранителен режим ?
Нищо, за което да копнея. Хапвам на 4 чеса, както вече споменах в някои от видеата си. Често ям мандарини, защото им е сезон и много ги обичам. Наблягам на цитросите било то лимони с мед или един грейпфрут, много мандарини, портокала го предпочитам на фреш, но много внимавам. За цялата бременност да съм изпила общо около 4-5 фреша и то разредени с вода.

 Как Тренирам ?

 Не спазвам определен график, старая се да е 3-4 или 5 пъти в седмицата, но най-вече усещам тялото си. Никога не се насилвам и не проявявам инат, защото в този период най-важно е Бебчо да се чувства добре. Старя се да намирам баланс. По-бавна и плавна съм в тренировките. Няма я високата интензивност от преди. Но както писах и по-горе не съм спряла на цяло и докато се чувствам добре ще се движа.

Изминати стъпки

Измервам стъпките си със смарт часовник. Получих го като подарък малко преди да разбера, че съм бременна и от всичките му функции в момента освен за времето се възползвам само от крачкомера 😊. В началото на бременността правех по 16 000- 18 000 крачки на ден. Сега вече не мога да си го позволя. Новата ми цел е 10-12 000 крачки на ден. Намалих целта си, защото в момента ми е невъзможно да правя разходки по 2 часа, както правех лятото. А и често ми ходи по малка нужна и това създава дискомфорт при дълги разходки. Няма смисъл да се травмирам с невъзможни цели.

Поставила съм си цел, която леко ме изважда от зоната на комфорта и ме принуждава да правя малко усилие, за да я достигна.

Пожелавам на всички бременни да им е леко и да се чувстват положителни, красиви и уверени!

Вашият коментар