Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Диагнозата Рак

Диагнозата Рак

Диагнозата Рак

Много дълго обмислях, дали точно тази тема да избера, дали ще се справя, дали ще имам сили, увереност, правилен подход и подкрепа. Първата ми гневна среща с тази болест беше през август месец на 2014 година в последните приготовления на най-красивия ден в живота ми – сватбата ни с моя съпруг. Беше горещ летен ден, когато получих обаждане и в слушалката чух:

–  Петя…за съжаление той има рак на белите дробове! – Ставаше въпрос за моя свекър  – лека му пръст. Целия свят ми се стовари на плещите, изживях невероятен стрес, страх, отчаяние, безпомощност, безсилие…неможех да си намеря място, как ще съобщя на бъдещия си съпруг, как ще го понесе? Какво предстои? Как ще се справим? От телефонното обаждане до 22.09.2014г мина сигурно не повече от месец. Месец в който се случи  най-хубавото и най-лошото за седмица.

Не след дълго разбрах, че и моята приятелка е засегната от това заболяване, и един от най-добрите приятели на съпруга ми, кръстникът ми, още един приятел…какво става какво се случва?

Какво причинява рака? На всички е известно, че генетичното предразположение за рак, пушенето, неправилното хранене, излишните килограми, липсата на движение, стресът, „нещастното съзнание“, замърсяването на водата, която пием, продуктите, които ядем, въздухът, който дишаме, и природата, която унищожаваме, са безспорни фактори за рака.

Искам да споделя,  че след близката ни среща с диагнозата рак- нашето семейство се пробуди !

Искам да посветя  този труд на превенцията, с колко малко и колко лесни стъпки бихме могли да се предпазим или дори излекуваме . Здравето е в нашите ръце и само и единствено ние сме отговорни за него, нито съседа, нито съпруга нито личния лекар!

ОТГОВОРНОСТТА Е ЕДИНСТВЕНО И САМО НАША!

Споменатите по-горе хора някои за щастие все още са сред нас, други не, но след диагнозата рак те не промениха начина си на живот по-никакъв начин, те продължават да пушат, да пият, да се хранят както преди дори по-зле!

Оправдавам хората, че няма как да знаем всичко, но когато си засегнат от нещо е редно да се информираш, да потърсиш информация сега толкова достъпна, дори в изобилие, редно е да се погрижим за себе си за собственото си тяло и семейство.

  • „ Рождено право ни е да се грижим преди всичко за себе си . Животът ни се предоставя само веднъж . Ако повече хора се грижеха за своето здраве, тази земя щеше да бъде едно много по-добро място за живеене.“  Йозеф Киршнер  „ Изкуството да бъдеш егоист“

Всеки от нас трябва да избере да прегърне страховете си. Онова , което ни спира в Живота, е невидимия страх. Той ни държи в нашата зона на комфорт, а в действителност там за нас е най-опасното място.

Най-големият риск в Живота е да не поемаш рискове!Всеки път когато направим нещо, от което се страхуваме , си възвръщаме силата, която страхът ни е отнел. От другата страна на страха се крият Силата и Свободата!

Страхът се страхува само от едно – че няма да успее да ни уплаши.

Не се плашете!

Вашият коментар