Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

10 начина да подсилим имунитета преди зимата

10 начина да подсилим имунитета преди зимата

Това е най-доброто, което можете да направите точно сега, между двата сезона, за себе си. Възползвайте се!!!

На какво ни научи COVID? Аз го нарекох правилото на трите Д-дезинфекция, дистанция дисциплина. Това е една добра формула с която да се предпазим и в бъдеще от замърсявания и инфекции. Естествения имунитет може да отслабне не само заради смяната на сезоните, но и заради вредните навици, като: Тютюнопушенето, недоспиването, алкохолът, неправилно хранене, замърсения въздух, който дишаме и не на последно място СТРЕСЪТ всичко накуп има принос за намаляване на защитните сили на организма. НО с малко повече дисциплина и спазване на елементарни правила можете да повишите своя имунитет точно преди зимата.

  1. Пълноценен сън – липсата на качествен сън може да доведе до забавяне на реакциите, нарушения в ритъма на сърцето, както и сериозен спад на имунитета. Опитайте се да си осигурите поне 7-8 часа качествен сън, като се стараете да си лягате по едно и също време. Добре е спалнята да е проветрена без излишни мебели, различни мигащи електронни устройства, натрупани дрехи и много затоплена, за да си осигурите спокоен сън.
  2. Качествена храна – Ще си направите голяма услуга , ако забравите за мазните, сладки, пакетирани и прекалено солени храни. В грижата си за вашето здраве, добре е да си набавите определен набор от микроелементи. Първи в списъка се нареждат аминокиселините и протеините, които ще си набавите от продукти, като риба, месо, яйца, ядки и разбира се бобови храни. След това идва ред на цинка, който участва в синтеза на тимуса, а това е главната имунна жлеза. Него можете да си набавите от храни, като черен дроб, овесени ядки, боб. Селенът пък се нарежда на трето място и той участва в изграждането на антитела против инфекции. Него откривате в зърнени храни, гъби и морски дарове. Йодът е необходим за това да имаме здраво функционираща щитовидна жлеза, него можете да си набавите от водорасли, чесън, домати и моркови. Постарайте се всеки ден да си набавяте и така необходимите ни пробиотични бактерии, които се намират в млечните продукти. През хладните и дъждовни, есенни дни се насладете на чаша топъл, ароматен чай през кафе и газирана напитка.
  3. Добавете витамини – направете консултация с личния си лекар или друг специалист и си набавете необходимите ви витамини и минерали под формата на хранителни добавки. Разбира се, добавките няма да заместят плодовете, зеленчуците, ядките, които ще спомогнат за укрепване на имунитета ви. Важна роля, за здравето ни има витамин С, затова през зимата можете да го добавите, като в менюто си включите спанак, цитруси, киви. Тук е мястото да спомена киселото мляко, пилешкото месо зеления чай, медът, джинджифилът и куркумата, разбира се.
  4. Движение на открито – ще споделя данните от едно изследване, проведено сред 1000 човека, което твърди, че тези, които са се разхождали по 20 минути на ден 5 дни в седмицата, имат 56% по-малко дни, в които са били болни, отколкото тези с по-ниска физическа активност. Но дори и да се разболеят, неразположението им минава много по-бързо, а симптомите са значително по-леки.
  5. Чаша вода, моля! – Ползата от водата за организма няма нужда от коментар, но все пак ще припомня-тя хидратира всяка наша клетка, пречиства, оживява ни и не струва почти нищо…Най-лесния начин да следите количеството, което изпивате е, като си наливате бутилки. Така ще имате адекватна представа дали изпивате поне минимума от дневна доза.
  6. Спорта- доказано е, че редовните физически упражнения влияят положително върху имунитета и психиката ни. Физическите упражнения активират нашите Т-лимфоцити, които ни предпазват от инфекции. Преценете силите си, защото прекалено натоварване също може да доведе до отслабване на имунитета. Намерете „златната среда“.
  7. Закаляване с контрастен душ – Ще ви разкрия един невероятно мощен начин да се закалите с помощта на контрастния душ, последователността е следната -минута гореща вода, минута студена. Редувайте ги около 8 минути или по четири пъти с всяка вода. След няколко дни, когато свикнете можете да увеличите времето.
  8. Гореща сауна или парна баня – от векове сауната ни е позната, като един от най-ефикасните начини да укрепнем здравето и да направим профилактика на респираторните заболявания. Ако имате възможност и не е противопоказно за вас, вместо вода върху камъните можете да изливате евкалипт, липа, градински чай. Има хора, като мен с ниско кръвно на които не им понася добре сауната, тогава можете да я замените с парна баня, която поне според мен има чудесни ползи за организма ни. Важното при нея е след това да си подсушите косата.
  9. Смях от сърце – Доказано е, че истинския смях от сърце повишава производството на антитела и активира всички защити на тялото ни. Затова опитайте се сами да намирате начин да се смеете повече – гледайте комедии, събирайте се с любими хора, четете вицове.
  10. Спокойствие – имунитета в голяма степен зависи от емоционалното ни състояние. Особено негативно се отразява хроничния стрес. Той покачва нивата на кортизола, които от своя страна потиска защитните ни функции. Намерете своя начин да контролирате стреса. Дали ще е хоби, медитация, разговор със емоционален консултант, танци…Ако пък нямате решение на дадена ситуация, просто я приемете и спрете да мислите за нея.

Вашият коментар