Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

5 съвета за щастливи отношения

5 съвета за щастливи отношения

През 1910 година процентът на разделите двойки  е от 1% до  10 % денс е нараснал от 60% до 80%. Защо в наш дни толкова много хора се разделят? Това, което ми прави силно впечатление консултирайки семейни двойки, че причини са няколко:

Жената стана независима от мъжът си, а преди хората се женеха, за да оцеляват. Преди беше срамно да се разведеш сега се нарича-нов опит. Той се жени, за да не е сам, тя, за да пътува и се развива с него, за да има деца или материална стабилност. Прекален егоизъм и нека това не се бърка с любов към себе си, защото егоистът иска само да приема, но не и да дава. Неуважение към другия пол – случвало ми се е  да общувам с жена, която казва, че мъжете за нищо не стават, че са пълни „боклуци“ и „нещастници“, както имах и няколко случая на мъже, които поставяха жените под общ знаменател „кухи лейки“,  „леки жени“. Не се залъгвайте за моногамията, това, което трябва да научим в този живот е, че никой и нищо на никого не принадлежи! В мига в които се вкопчваме в нещо то започва да ни убягва или наранява. Тук искам да подчертая, че не става въпрос да не проявяваме близост, а че моногамността е осъзнат избор. Ние не сме родени моногамни, сами решаваме какво искаме и правим осъзнат избор. Това, че ние правим избор съвсем не означава, че и партньора ще направи същия избор.

5 съвета за щастливи отношения:

  1. Загърбете егото!!! Егото иска да контролира, Егото иска да подчини, Егото иска да осъжда и да бъде най-великото, Егото иска да мачка другите и не може да прощава. Сърцето може да прощава, нещата, които не можем да простим се превръщат в чувство за вина и омраза, негативни чувства, които тровят единствено нас!
  2. Една източна школа твърди, че мъжете са духовни същества и за това гледат на жената от горе на долу и очакват от нея да е красива, грижовна и да прави добър секс, а жените винаги гледат от долу на горе и очакват всевъзможни неща. Те искат идеалния мъж и често искат взаимоизключващи се неща – да има свободно време за нея, но и да й прави подаръци, да ходят на почивки.
  3. Заменете зависимостта с взаимна отдаденост. Много хора си мислят, че като не пушат и не пият не са зависими, често обаче имат много по силни скрити зависимости. Много често искаме да властваме, упражняваме контрол, манипулираме. Това не е любов. По този начин изграждаме взаимозависими отношения. Толкова се стареем да се харесаме на другия, че забравяме за себе си. Стараем се да бъдем най-добрата майка, най-сексапилния мъж, най-добрия любовник, най-добрата домакиня. Лекуването започва с осъзнаването на зависимостта.
  4. Вгледайте се внимателно в личния си екран, нашият живот е филм и човекът срещу нас е екран на които проектираме представите си за света. За мен лично беше много трудно да приема, че „повредата е в моя телевизор“ .Все си мислех, че партньора ми има проблеми и това няма нищо общо с моите проекции. Оказа се, че не е така. Миналият ни опит и нещата, които не искаме да приемем в себе си проблемите, които не сме обработили всичко това се проявява в нашите партньори, за да можем да го решим и приемем. Често повтаряме модела на нашите родители за семейство. Веднъж докато говорих с едни мъж на лична консултация и обсъждахме отношенията на неговите родители, той сам осъзна, че в брака си повтаря абсолютно същото поведение на баща си, не ангажираност с децата, студен към жена си, никакви комплименти, никакви жестове на внимание. Това често го срещам и при жените, ако бащата е пиел и тормозил майката, често тя привлича и такъв мъж в живота си и повтаря модела на майката. Замислете за това и ако разберете, че проблемът е по-дълбок потърсете специализирана помощ.
  5. Приемете петте си базови чувства! Нещастните семейства не признават своите емоции, щастливите семейства говорят и разкриват за слабите си места. Петте базови чувства са страх, тъга, гняв, радост, сексуални чувства. Съвременното общество не ги признава и не говори за чувства, ако някой плаче в повечето случай го утешават и му казват да спре, че е проява на слабост и не е хубаво (точно поради тази причини при мен плачат не само жените, но и мъжете, защото всички те имат еднаква степен на чувствителност и всеки има нужда да излее болката си).

Когато се осъзнае нуждата от промяна е необходимо и двамата партньори да имат еднаква обща цел. Защо е важно това, защото на въпроса ми какво правите тук единият отговаря „не знам“, тя/той ме доведе. Но само присъствието не е достатъчно, необходима е ангажираност. Ако няма ясно съзнание и желание за полагане на действия връзката да се промени и най-добрия терапевт няма да е способен да помогне.

Щастливите отношения зависят и от двамата. Ангажирайте се с промяната и знайте, че тя ще ви донесе само добро!

 

 

 

 

Вашият коментар