Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Често задавани въпроси – Лична консултация

Тук ще откриете често задавани въпроси за лична консултация и терапия с Психолог Петя Горчева в Пловдив.

Страницата за лична / индивидуална консултация можете да намерите тук: 

Личната терапия включва работа с професионалист по психично здраве за справяне с лични проблеми, работа чрез емоционални борби и разработване на механизми за справяне. Терапията може да включва разговорна терапия, когнитивно-поведенческа терапия или други основани на доказателства подходи, които да помогнат на клиента да постигне целите си.

Ако изпитвате значителен стрес или продължителен период на чувство на тъга или претоварване, терапията може да бъде от полза. Други индикатори, че може да имате полза от терапията, включват постоянна тревожност, стрес или неразрешени лични проблеми. Мнението на професионалист винаги е неутрално и има за цел да Ви помогне.

Продължителността на терапията зависи от индивидуалните нужди и цели. Някои хора може да видят значителен напредък в рамките на няколко седмици, докато други може да се наложи да продължат терапията няколко месеца или дори години. Това е въпрос на личен избор, набаза това колко качествено се постигат целиите. Един съвестен психоог не би се опитвал да Ви консултира повече от необходимото.

Повечето хора посещават терапевтични сесии веднъж седмично или на всеки две седмици. Това обаче може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и плана за лечение. Винаги се стрермя да се адаптирам към нуждите на всеки клиент и това е от ключово значение за резултатите.

Да, всички сесии са поверителни и терапевтът не може да споделя информация без вашето съгласие.

По принцип терапевтичните сесии са индивидуални. Някои терапевти обаче могат да позволят на членове на семейството или приятели да присъстват на определени сесии с ваше разрешение.

Можете да намерите квалифициран терапевт, като поискате препоръки от вашия лекар или приятел. Можете също да търсите онлайн директории за лицензирани терапевти във вашия град.

Първата ви сесия обикновено включва задълбочена оценка на приема, където ще обсъдите вашата история, симптоми и желани резултати.

От съществено значение е да бъдете открити и честни с вашия терапевт относно вашите мисли и чувства. Освен това, последователното посещаване на сесии и изпълнението на домашни задачи може да ви помогне да извлечете максимума от терапията.

От съществено значение е да съобщите загрижеността си на вашия терапевт и той може да коригира подхода си или да ви насочи към друг терапевт.

Възможно е терапията да предизвика трудни емоции или спомени, които могат да бъдат предизвикателство за обработка. Въпреки това, работата по тези проблеми с терапевт може в крайна сметка да доведе до значителни подобрения в цялостното психично здраве.

Не, терапията е от полза за всеки, който иска да работи върху личностното си израстване, да развие стратегии за справяне или да работи чрез предизвикателни проблеми.

Терапията и лекарствата могат да работят заедно за справяне със симптомите на психичното здраве. Вашият терапевт обаче не може да предпише лекарства, така че ще трябва да работите с лекар или психиатър за управление на лекарствата.

Съдържание на акордеона

Не, в България не важат направленията.

Да, много терапевти предлагат онлайн терапевтични сесии.

Терапията е полезна за хора от всички възрасти. Някои терапевти са специализирани в работа с деца, тийнейджъри или възрастни хора.

Терапията може да отнеме време, за да видите резултатите. От съществено значение е да бъдете търпеливи и последователни при посещаването на сесиите.

Вашият терапевт може да ви даде домашни задачи или да препоръча дейности, които да практикувате извън сесиите. Важно е да включите тези практики в ежедневието си, за да видите най-значимите подобрения.

Вашият терапевт може да ви помогне да идентифицирате лични проблеми и да се справите с тях. Добре е да започнете терапия без ясна цел и да проучите върху какво искате да работите с напътствията на вашия терапевт.