Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Гъвкавост и житейските несгоди?

Гъвкавост и житейските несгоди?

Гъвкавост – как да посрещаме проблемите и житейските несгоди без да се състаряваме?

Какво е гъвкавост? Според  последни проучвания в Психологията когато човек има сво мисия, когато има ясно поставени цели той е гъвкав. Когато живота поднася несполуки и и ни среща с различни препятствия , гъвкавите и устойчиви хора никога не се предават. Продължават д асе борят. Това се нарича гъвкавост или даптивност. Гъвкавостта не е само способността да не се отказваш и винаги да продължаваш , гъвкавостта е и нагласа, която може да  култивираме, за да успеем да се концентрираме върху важното в жвита, да се фокусираме върху важното в живота, да се фокусираме върху неотложното и да не се оставяме да бъдем водени от отрицателни емоции.

Рано или късно на всеки от нас се налага да изправипред тежка и житейска ситуация и само от взетите решения зависи качеството на живот. Тренирането на тялото, ума и емоциите в гъвкавост е основополагащо за успешното справяне  с неодачите в живота. Колкото по-гъвкави сме толкова ни е по-лесно да се изправим и открием смисъла си на живота. Гъвкавия човек знае как да се фокусира върху важното за него и да следва своите цели без да се поддава на унинине. Гъвкавия човек се фокусира върху това, което може да контролира и спира да се тревожи за нещата над които няма контрол и власт.

Пример: другите хора, климатични условия, природни бедствия

В Психологията има различни школи и всяка от тях има различни подходи и начини за справяне в трудните и непредвидими ситуации, една от тях приканва да се НЕ гоним негативните мисли, а да ги пуснем в ума си, да ги поканим като добър гост и да ги оставим да се настанят, за да видим до къде могат да стигнат, т.е да видим най-лошия сценарий. И не само да го видим, но и да го преживеем. Това би ни било полезно да сме подготвени за подобна ситуация или дори същата.

Човек не се разтройва от негативните събития , а от начина по които ги възприема.

Аврелии е казал: „Всичко от което изпитваме удоволствие е като листата на дървото, могат да изчезнат във всеки един момент щом задуха вятър…”

Всички ние трябва да знаем и осъзнаем, че нещата и хората, които обичаме няма да са с нас винаги и че ще изчезнат. Този факт не бива да ни натъжава!!!

Имаме само този момент един единствен и никога повече няма да се повтори!!!

Вашият коментар