Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

За отговорни родители

За отговорни родители

За отговорни родители

Основни симптоми при хранително разстройство Анорексия невроза

Мили родители, споделям тази  статия за Вас, тъй като забързани в натовареното ежедневие може да пропуснем нещо, а когато забележем промените у нашето дете- то може да твърде късно. Ще ви насоча как най-бързо и най- лесно да откриете, че детето ви най-вероятно е отключило хранително разстройство. Това най-често се случва в перида на пубертета, чиято граница все повече пада, а с достъпа до социални мрежи децата ни изграждат едни нерални образи за идоли. Най-често в капана на това заболяване попадат момичета около 85% на 100 и само 10% на 100 е при момчетата.

 Ето и задържителната симптоматиката:

  1. Намалено количество и своеобразен подбор на приеманата храна, ритуализирано хранене.
  2. Отбягване на социално хранене (с приятели, на празници,събирания и т.н., казват, че не са гладни или вече са се нахранили), болестно повишена физическа активност,(ходене, прекалено моного физическо натоварване, домакинстване с цел изгаряне на калории)
  3. Свръхангажираност и странни възгледи за храната, храненето и теглото, телесни форми, болестен страх от напълняване, недооценяване на болестния характер на поведението и безразличие към здравните му последици, свръх идеализиране на слабата фигура и отъждествяването й с личностова компетентност-гордост, задоволство от отслабването, нереалистично високи критерии за самооценка, както централно място е контрола на теглото, постоянна неудовлетвореност от себе си, пренебрегване на неуспехите. Усещане за „раздутост, разпъване, тежест, тромавост” на цялото тяло.

Незадължителни симптоми:

  1. Отбягване на тестени и сладки храни, месо и течности
  2. Предимно личността стои изправена и се движи , за изразходване на енергия, често теглене на килограмите преди и след хранене, дори може да се стигне и след чаша вода.
  3. Усещане за „тежест, напрежение и увеличаване” на корема, бедрата, др.части на тялото след прием на храна.

Хранителното разстройство Анорексия невроза е изключително сериозно и коварно заболяване, ненавременните мерки могат да доведат до фателен край-смърт.

Колкото по-рано се вземат мерки и се започне терапия, толкова е по-лесно и по-бързо.

В никакъв случай не предпиремайте действия от рода на скандали, забрани, следене. Подхода трябва да с много любов и разбиране с подкрепа и отдаденост.

Ако предпиремете друти действия рискувате детето ви или вашия блъзък да се затвори и влоши още повече. В тази ситуация хората с тази диагноза са изключително изобритателни, а може да ги поттикнете към Булимия невроза.

Вашият коментар