Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Самоконтрол

Самоконтрол

Самоконтрол

Самоконтролът в голяма степен ни предпазва. Секундите, в които решаваме как да постъпим. Това, което ни се случва, не можем да контролираме на 100%, но поне това, което зависи от нас, можем.

 Как да развием самоконтрола си?

Самоконтролът не е нещо мистериозно. Той означава да осъзнаем какви възможности имаме и след това внимателно да ги организираме и развием. Той е способността да опознаете и разберете себе си в най-голяма дълбочина, да се промените – външно и вътрешно, което е необходима предпоставка за вашето израстване и успех.

Самоконтролът е следствие на упорити тренировки, чрез които се променяме, като често тези промени са драматични. Изборите, които правим сега, често определят какво ще ни се случи в бъдеще. Когато се представяме перфектно и правим всичко, давайки най-доброто от себе си, то тогава се проявяват и забележителни промени.

“Всичко, което сме, е следствие на това, което си мислим, че сме.” Буда

По този начин вземаме участие в собствената си еволюция и я правим едновременно въодушевяваща и възнаграждаваща. В същото време, развивайки нашите способности, ще преоткрием себе си: гения, силата и магията в себе си. Най-вълнуващото е, че възможността да направим всичко това и да продължим напред е наш и само наш избор.Финансовите постижения и самоусъвършенстването могат и трябва да вървят ръка за ръка. Качествата, които са ни необходими да станем преуспяващи, са същите като тези, които ни трябват да развием характера, способностите и готовността си за действие.Ако всичко е организирано и “оркестрирано” добре, нашият икономически успех става средство, чрез което ставаме по-добри и решителни хора.

“Онзи, който не е господар на себе си, не може да бъде господар на другите.” Наполеон Хил

За да започнете да следвате решително целите си, ви е нужна предварителна подготовка. Трябва да придобиете контрол над себе си. Липсата на самоконтрол е най-разрушителната форма на неопределеността. За да го постигнете, вие ще трябва да практикувате правилно мислене, a правилното мислене стои в основата на разрешаването на всички проблеми на човека, отговор на всички негови молитви, източник на благоденствие и материални блага.

Правилното мислене се подпомага от правилно контролирана и насочена човешка емоция. Никой не може да бъде напълно свободен – духовно, мисловно, физически и емоционално, без да усвои изкуството на правилното мислене.

Един зрял човек никога не губи правото си на контрол върху мисълта, но повечето хора са изгубили възможността да се възползват от това си право: или защото го пренебрегват, или защото то им е било отнето отдавна от техните родители или наставници – още преди да достигнат възрастта на утвърждаване на самостоятелното мислене.

На какво да разчитате в трудни моменти, когато не знаете към кого да се обърнете?

Обърнете се към себе си, единствената сила, на която можете да разчитате и която е достъпна винаги. Става дума за силата на собствените ви мисли. Единствената сила, на която можете винаги да разчитате и единствено вие да контролирате. Това е единствената сила, която не може да бъде изкривена, оцветена, модифицирана или фалшифицирана.

Може да не притежавате способността да контролирате други хора, но можете да контролирате начина, по който реагирате на техните действия. Това е лесно да се каже и малко по-трудно да се направи. Ние често искаме да променяме другите, докато всъщност можем да променяме единствено себе си и нашата реакция спрямо външния свят.

„Аз съм много щастлив, защото контролирам себе си, не света. Аз съм изключително щастлив, защото обичах живота, а не себе си.” Шри Чинмой

В крайна сметка не знам доколко самоконтролът е обвързан с нас самите като воля, сила на духа и качества на характера ни и въпроса, откъде да започнем, но мисля, че бе важно да поговорим на тази тема, защото в голяма степен това оказва голямо влияние върху това, какво ни се случва, т.е. това, което ние самите предизвикваме да ни се случи.

 

 

Вашият коментар