Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Силните страни на личността

Силните страни на личността

Силните страни на личността

„ЩАСТЛИВИЯТ ЧОВЕК НЕ Е ЧОВЕК С ОПРЕДЕЛЕНА СЪДБА, А ПО-СКОРО ЧОВЕК С ОПРЕДЕЛЕНА НАГЛАСА“

Какво виждаме, „поничката или дупката? “ „Чашата  наполовина пълна ли е или наполовина празна?“. Отговорите на тези често задавани въпроси ще определят дали сме оптимист или песимист, както илюстрира следния сценарий.

Две млади жени работят в един и същи офис и получават еднакви заплати. Ани често се оплаква от ниското заплащане. Смята, че я карат да върши прекалено много неща за човек с нейната заплата. Тя отива на работа с нежелание и си тръгва уморена и потисната. Меги, от друга страна е щастлива, че има сигурна работа и достатъчно пари, за да си плаща сметките, да посрещне някои допълнителни разходи и да спестява. Тя приема всяка задача като предизвикателство и прави всичко по силите си, да свърши възложената й работа. Отива на работа с ентусиазъм и си тръгва щастлива, че ще се прибере при семейството си, и удовлетворена от постигнатото. Затова няма нищо чудно, че след атестирането на персонала, положително настроената Мери получила както повишение, така и увеличение на заплатата, а негативно настроената Ан била освободена.

Простите неща в живота могат да донесат много радост ако подходим към тях положително. Пускането на хвърчило с детето може да бъде забавно преживяване или пък загубено време, ако ни се иска да правим нещо друго. Комплиментът от страна на работодателя ни, учителя или член на семейството ни, за особено добре свършената работа, може да ни накара да се почувствате прекрасно. Изправянето пред всяка задача с решимостта да я свършим по възможно най-добрия начин, може да внесе нещо положително в самия процес на работа, както и да предизвика силно усещане за удовлетворение след приключването й.

Сутрин може да ставаме, готови да превърнем деня в приключение. Или пък да се излежаваме под завивките възможно най-дълго и после да препуснем към работното си място, с вече уморени ум и тяло и с объркани от бързането мисли.

Нагласата ни ще ни помогне да изваем съдбата си.

Нагласата може да ни направи щастлив или нещастен хора.

Разбира се, в живота на всеки от нас неизбежно има проблеми, беди и тъга, но ако чашата ни остане наполовина пълна, нашата нагласа ще ни помогне да превъзмогнете тези моменти.

Характерът на индивидуалността ни донякъде е свързан с нещата, които затвърждаваме умствено и емоционално. Ако изпитваме тревога, може да затвърдим тази тревога и да попаднем в омагьосания кръг на негативизма.

Други обичайни мисли или чувства, също могат да окажат влияние или дори да контролират живота ни, ако постоянно ги затвърждаваме. Същото важи и за положителната нагласа.

Минавайки по коридора във влака, един мъж спрял до двама пътници, които играели шах. Единият от тях – тийнейджър, тъкмо се готвел да се признае за победен, когато новодошлият отбелязал, че има още един възможен ход. Младежът го поканил да заеме мястото му до шахматната дъска. Тогава мъжът направил един умел ход, който напълно преобърнал играта. Скоро той победил, макар че преди броени минути младежът се готвел да се предаде. Мъжът отбелязал, че в шаха невинаги има още един възможен ход, но в живота, дори и когато ни се струва, че усилията да постигнем щастие са се провалили, винаги има още една възможност и тя може да е да се обърнем към Бог за вдъхновение, към вътрешното присъствие, за което няма невъзможни неща.

Вашият коментар