Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Как да се чувствам добре в кожата си ? 5 стъпки към по-добра визия!

Как да се чувствам добре в кожата си ? 5 стъпки към по-добра визия!


Здравейте , все по-често получавам запитвания от типа на:

„Каква е причината да се чувстваме отпаднали, без енергия, без самочувствие, без желание за интимност без желание да правим каквото и да било…“

Естествено крушката винаги си има опашка…но това, което ми прави впечатление все по –често питайки човека отсреща как се храни, колко вода пие, колко часа спи и по кое време на денонощието в отговор получавам:

–ям боклуци, ям два пъти на ден-На въпроса ми, а вода пиеш ли?

-аааааа с водата съм скаран/а,а поне плодове?

-ами даааа!Колко плода на ден?

-ами ½ ябълка или круша…което е нищо…Много често виждам, че влизате от диета в диета или не издържате до крайния резултат или сами стопирате, т.е няма контрол.Това е така, защото и самия контрол е изчерпаем контролът също има лимит…

Ще засегна една много моя любима тема, а тя е темата за гените.Често чувам:Родителите ми са такива то това са гени….и така и не е така. Несъмнено от гените няма как да избягаме , но аз стоя зад тезата, че унаследяваме  навиците на нашите родители или хора с които живеем. Изцяло от нас зависи как ще изглеждаме и как ще се чувстваме.

Сега искам да поговорим за това зависят ли хранителните ни навици от  емоционалното ни състояние?Нездравословното ядене,т.е похапване на всичко, което е пред очите ни, сладки, тестено, с много сосове и готови подправки или гладуването са признаци на стрес, с които ние опитваме да се справим.Хубавото, че вече се наблюдава осъзнаване на този проблем в световен мащаб.Правилното хранене не е важно само за външността ни, качественото хранене е важно и за това как се чувстваме.От правилното хранене зависи нашата самооценка, т.е нашето самочувствие, а от него зависят нашите решения и поемането на отговорност.Когато сме тъжни, неудовлетворени, потиснати ни се приисква да се наградим най-често с нещо сладко.Иска ни се да се наградим, защото се чувстваме сами, чувстваме се слаби, тъжни и си мислим, че чрез храната ще компенсираме тези липси.Поради тази причина, аз много често приканвам хората с които работя да си правят дневник, в които описват хранителните си навици, но ги карам да се замислят за чувства, които изпитват  преди да посегнат към даден вид храна и така в рамките на 10-15 дни те сами могат да направят своя анализ къде, кога, защо, какво?

Когато човек е балансиран, спокоен и положителен съответно взима и по-правилните решения.Храната, която приемаме е нашето гориво, нашата енергия.Колкото по-жива храна използваме, по-прясно приготвена, приготвена с желание храна толкова по-енергични и ентусиазирани ставаме. Моето голямо желание е да помогна на хората да осъзнаят, че имат контрол над навиците си.Колкото по-рано започнем промяната толкова по-добре.Промяната не трябва да се отлага, тя може да започне още от днес-тук и сега!

Необходима е консултация с психолог при наличие на проблеми с храненето.Емоционалната подкрепа, която ще получите от добрия специалист ще  ви помогне да изградите по-добра самооценка, ще ви помогне да надникнете вътре в себе си, ще осъзнаете неща, които не сте предполагали, че могат да стоят като трънчета във вас и да ви карат да правите не контролирани неща.

След една такава консултация вие сами ще усетите разликата.Ще започнете много по-контролирано и осъзнато хранене, но по-важното е , че ще се наслаждавате на храната, ще преоткриете нови вкусове и ще се задоволявате с много по-малко храна за сметка на нейното качество.

Една малка препоръка-винаги избирайте добре поднесената храна, добре подредената чиния подготвя организма ни за по-доброто храносмилане.Опитайте се да превърнете храненето в ритуал.Бавно, спокойно отделете си време нека храненето се превърна в удоволствие за всички сетива.Това е ценно време подарете си го.

Разтройството при храненето е проблем на психиката и е резултат  от вътрешния свят на всеки човек!Обърнете си внимание и не се наказвайте два пъти веднъж заради нерешени вътрешни конфликти и веднъж,че изглеждате и се чувствате зле-уморени с тъмни кръгове, потиснати, без самочувствие!!!

Няма съвършенна диета-поради простата причина, че всички ние сме абсолютно различни за един това е добре, за друг не работи, ние имаме индивидуални нужди и потребности, затова моята препоръка е да обърнем внимание на навиците си и да променим това което ни вреди завинаги, а не временно, зощото връщайки старите навици ще върнем и старите резултати.

Аз самата спортувам и често ви прикнавам, освен спорта, храната много важна е и водата, каква вода пием и нейното количство, не на последно място за нашето възтановяване е много важен и съня.

Започнете своята трансформация още сега!!!

[ngg src=“galleries“ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Вашият коментар