Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Как страда тялото ни заради нашата психика?

Как страда тялото ни заради нашата психика?

Психосоматичната болка е специален вид физическа болка, причинена от психическото ни състояние.

Какво е психосоматика? Това е състояние, което психиката разболява тялото. Психосоматиката се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания.

Нелекуването на отрицателните емоции се впиват в тялото и по този начин засягат цялостното състояние на човека.

Отрицателните емоции и отрицателните чувства имат различна енергия от положителните. В резултат на това, ако не изместим фокуса от отрицателното те могат да повлияят на тялото ни и да доведат до отключване, както на по-леки заболявания(настинка, болки в гърба, ставите, крайниците, така и до по-тежки, дори неличими заболявания. Когато се чувстваме в хармония със себе си, тялото ни отразява положителните чувства. Положителните емоции, като любов, радост  и удоволствие, освобождават положителни химически съединения в мозъка като серотонин или допамин, които карат тялото да се чувства добре.

Когато обече сме под непрекъснат стрес или в лошо настроение, мозъкът ни започва  да увеличава нивата на кортизо. Който от своя страна води до физическо и емоционално прегаряне.

Физическите усещания, свързани с високите нива на кортизол са лесни за идентифициране при повечето хора, но емоционалният стрес може да се изразява по най-различни начини.

Много хора обикновено страдат хронично от емоционален стрес. Понякога дори не осъзнават, че са в небалансирано емоционално състояние, докато не започнат да изпитват физическа болка. Едва тогава започват да се мъчат да определят причината и източника. Имате ли хронични главоболия или болки в гърба, толкова силни, че ви пречат да се движите? Вече сте опитали всички лекарства, но болката не изчезва? Може би търсите на грешно място. Много видове болка са пряко свързани с нашите емоции. Веднага щом идентифицираме причината за болката, можем да започнем да се лекуваме отвътре.

Какво представлява психосоматичната болка?

Психосоматичната болка е нарушение, характеризиращо се с хронични физически симптоми, които нямат ясна причина и медицинско обяснение. Терминът „психо“ се отнася до нашето психическо състояние, а „сома“ се отнася до тялото.

В допълнение, думата болка идва от латинската дума poena, което означава „глоба“. Така че психосоматичната болка е специален вид физическа болка, причинена от нашето психическо състояние.

Нашето тяло буквално ни наказва за това, че го подлагаме на силен стрес.

Въпреки че отрицателните емоции не винаги възникват по наша вина, нашето тяло не прави разлика. Дългосрочното емоционално насилие или пренебрегване в детството може да се прояви под формата на хронична психосоматична болка, независимо от причината.

Умът и тялото ни работят заедно. Емоционалната болка може директно да причини увреждане на нервите и физическа болка.

За да излекуваме тялото, трябва да идентифицираме и да излекуваме негативните емоции.

7 вида болка, които са пряко свързани с нашето емоционално състояние:

Главоболие и мигрена

Повечето хронични главоболия и мигрени са причинени от ежедневния стрес. Общото безпокойство също води до силно главоболие.

Потиснатите емоции предизвикват стрес – преди всичко тревожност, раздразнение, нервност или умора – увеличават напрежението на мускулите и разширяват кръвоносните съдове, което влошава хода на мигрената.

Периодичното главоболие може да бъде предизвикано от съпътстващи фактори. Наблюдавайте се в кои моменти болката се появява, може да е на път към дома, ако там имате дразнители, може да преди среща с шефа, или преди посещение на близки или роднини. Всяко поведение си има първопричина.

Болка в областта на врата и раменете

Тъй като стресът се натрупва в ума и тялото, първото място, където обикновено се проявява физически, е по раменете и врата. Хроничната болка в раменете и шията често символизира опит да „носите тежестта на целия свят“ на собствените си рамене или невъзможността да оставите човек или ситуация да останат в миналото. Понякога се дължат и на нежеланието да простим на човек, който е важен за нас. Болката във врата показва още липса на гъвкавост, и нежелание да приемем чуждо мнение.

Болка в гърба

При болка в гърба много е важна областта на локализация. Болката в горната част на гърба може да ви подскаже, че не получавате искрена емоционална подкрепа от хората около вас. Долната част на гърба често боли при хора, които са много загрижени за финансовото си положение.

Коремна болка

Емоционалният стрес създава хаос в нашата храносмилателна система. Продължителната депресия, безпокойството или пост-травматичният синдром могат да причинят синдром на раздразнените черва, пептична язва или общ чревен дискомфорт.

От емоционална гледна точка, много стомашни разстройства се появяват да ни кажат, че ни е невъзможно да „смелим“ човек или ситуация, с която сме принудени да се справим или да търпим, ситуация, от която по-скоро се страхуваме.Това също означава, че е трудно да се справите с определен човек, чието поведение противоречи на вашите възгледи, навици или начин на живот.

Менструални болки

Ако менструалната болка на жената стане много болезнена, причината за това може да е в нейните емоции. Когато отказваме да приемем трудни или неприятни емоции, когато отричаме сянката на нашата личност или имаме отрицателни враждебни вярвания за себе си и ролята ни на жена, отхвърлянето на собствената ни майка, това може да се прояви в менструално разстройство, да причини ендометриоза и маточни болести.

Болка в крайниците

Болка или усещане за скованост в краката ви може да означава страх да продължите напред, да вземете важно решение. Възможно е и да означава, че живеете с усещане за потисничество, а също се появява когато смятате, че нямате към какво да се стремите. Такива болки често възникват, когато се опитвате да избегнете прехода от миналото към настоящето или не желаете да поемете към нещо ново. Болката в коляното, липсата на гъвкавост или скованост на ставите могат да отразяват сковаността на вашето възприятие за бъдещето. Това се случва по-често при онези, които не искат да слушат нови идеи или например, да възприемат нов начин на живот.

Всички видове дифузни болки, включително фибромиалгия

Нашето тяло понякога натрупва дифузна болка на опорно-двигателния апарат като защитно средство, което да отклони ума ни от хронично емоционално потискане и дисбаланс. Ако сте били диагностицирани със сходни болки и медицинското лечение не ви помага, опитайте се да направите по-задълбочена оценка на емоционалното си състояние.

3 начина да започнете лечение:

Психотерапия и групова терапия.

В продължение на дълъг период от време, отрицателните емоции могат да бъдат почувствани като „нормални“. Ако не знаете откъде да започнете, консултирането с емоционален консултант, психолог или лайфкоуч той ще ви помогне да определите областите, нуждаещи се от лечение. Промяна на храненето, приема на вода, както и достатъчния качествен сън, могат да повлияят за намаляване на стреса.

Упражнения

Много изследвания показват, че спортуването може да намали симптомите на тревожност, депресия и да помогне за постигане на по-балансирано емоционално състояние.

Комуникация и разбиране на емоциите

Когато потискаме емоциите си, това в крайна сметка води до психосоматични разстройства. Развитието на комуникационните умения може да ни помогне да изразим емоциите си по здравословен начин, за да спрем да създаваме ненужен стрес върху тялото си. Ако се намирате в ситуация или в отношения, в които не можете открито да изразявате себе си или емоциите си, обмислете начини, по които можете да излезете от тези ситуации, за да започнете процеса на емоционално и физическо изцеление.

Емоциите ни често са пряко свързани с нашите физически заболявания. Като се научим да идентифицираме и управляваме емоционалното си състояние, ние ще можем да излекуваме нашето тяло – отвътре и отвън.

 

Използвана литература:

Уилям Дж. Рей – „Анормална психология“

Луйз Хей – „Слушай своето тяло“

https://sovapsychologist.com/psihosomatika/

7 физически болки, които са на емоционална основа | Readatory (chetilishte.com)

 

Вашият коментар