Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Кога започва родителството?

Кога започва родителството?

Кога  започва родителството ?

Необходимо ли е да подготвим тялото и психиката си за това, което ни очаква?

Нормално раждане или цезарово сечение?

Кърмене или изкуствено хранене?

Важно ли е емоционално състояние на бременната ?

Нужно ли е да проявяваме любов към нещо, което не виждаме?

Училище за родители, литература или да си слушме нашите баби макар да сме отгледани в доста емоционални липси и по някакъв пра модел, които не ни е направил най-щастливата личност на света, но какво пък толкова нали трябва да им наследственост.

Важен ли е таткото в живота на детето или това са измислици?

Това са само част от въпросите, които си задават бъдещите родители?

Здравейте, много дълго обмислях тази статия и реших да я разделя на две части период на бременност и период след раждането. Все по-често се говори и пише, че живота на плода на любовта, започва от първия ден на зачеването и че периода на 9 –те месеца се зачита, защото това е живо същество!Няма да забравя докато бях бременна и то вече в 9-тия месец празнувахме рождения ден на майка ми, на картичката бях написала от Петя, Красимир и бебчо при което последва едно недоумение… поредното доказателство, че нещо щом не го виждаме значи не съществува.

Бременността е един вълшебен момент, момент в които усещаш създаването на живота и ти си пряк участник в това. Бременността е периода в който трябва да си дадем нужното време, спокойствие и уважение. Всяка наша мисъл, всяка наша емоция, всяка наша вибрация се поема от детето. Все по-често се сблъсквам в практиката си с родители, които не разбират децата си, не разбират защо децата са проблемни, агресивни, различни. Все по-рядко тези родители си спомнят периода на бременността, защото си мислят, че родителството започва с раждането или когато детето проговори, проходи или ще са родители когато детето е тинейджър, или пълнолетен! Родителството е съзряване, то започва преди самото осъществяване на оплождането. Ето защо е важно психическото и физическо подготвяне на родителите. Смятам, че е важно една жена да подготви своето тяло за предстоящия нов живот. Добре е да обърне внимание на това как и с какво се храни, пуши или не аз лично отказах цигарите година преди да забременея, алкохола, наркотиците, съня, движението всичко това е съвкупност от фактори, които осигуряват възможността за една пълноценна  и безпроблемна бременност.  Зная, че всичко е много индивидуално, зная, че не е 100 % -ва гаранция, но това са само малка част от нещата и то зависещи от нас, които можем да променим. Възникват много въпроси, идва страха от неизвестното и тук вместо да се потърси помощ, било то литература училище за родители или консултация със специалист се доверяваме на примера от другите…ми те другите така го правят…

Усеща ли бебето дали е желано или не? Разбира се, всички чувства емоции , които преминават през вас стигат и до детето на това се дължат и бъдещите шизофренни  разстройства и аутизъма детето се опитва да се скрие от враждебната реалност и да отиде в една друга, за съжаление не по-малко враждебна също.

Каква е ролята на бащата и въобще важен ли е той?

Категорично съм зад мнението, че бащата е изключително важна фигура в изграждането на характера и личността на детето особено ако е от женски пол. Все повече изследвания са направени в посока на това, че бебето чува в утробата и че разпознава гласове.  Отдавна вече бащата не е само човека „хвърлил семето”.  Все по-често виждам бащи, които обгрижват децата си, бащи, които изцяло поемат грижата докато майката учи, спортува, работи. Връзката между бащата и детето е важна и различна от тази с майката. Към всички бъдещи татковци –бъдете част от живота на детето си!!!

Що се отнася до раждането нормално или цезарово сечение ако няма медицински предпоставки, които налагат операция -Природата си го е измислила. Нормалното раждане е най- нормалното нещо, пътят които бебето трябва да извърви, за да се появи на този свят. Това прави характера устойчив, борбен и гъвкав. Присъствието на бащата все по-дискутирана тема, ако има възможност няма нищо по-хубаво таткото да присъства и поема малкия си наследник,  ако това не може да се направи от майката. Когато жената роди нормално всичко става много по-лесно, както слизането на кърмата така и възстановяването. Няколко часа след раждането майката може да стане и поеме бебето си, докато при секциото това въобще не е така. Може да минат няколко дни преди за първи път да видите бебето си, а кърмата може да слезе и да няма бебе , то е на друг етаж, може бебето да стой гладно и да няма кърма.

 Скъпи родители доверете се на инстинктите си !

 

 

 

 

Вашият коментар