Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Времето е с нас или срещу нас?

Времето е с нас или срещу нас?

Някои от нас наистина водят ежедневно се надпреварват с времето – бързат да не закъснеят, бързат да свършват повече, бързат толкова, сякаш могат да надбягат времето. Времето ни е най-ценния ресурс, защото  не можем да си набавим допълнително…

Е, как мислите – времето за нас ли работи или срещу нас? Според мен нито едното, нито другото.

Всеки човек на тази земя, разполага с 24 часа в денонощието. Защо на едни то никога не стига и живеят с усещането, че са вечно заети, а други успяват да го използват така, че да променят света и да постигат невиждани успехи? Хора като Илън Мъск, Ричард Брансън, Айнщайн, Лейди Даяна също са имали само 24 часа на ден!

Какво ги отличава? Защо те НЕ са водили същата борба с часовника? Какво са правили те и каква е тяхната тайна?

Истината е  една и то много проста. Нарича се разпределение на приоритетите!

Ето няколко техники, с които да започнете да управлявате  времето си по-добре:

Първо най-важните задачи. Всеки ден определяйте 2-3 задачи, които са най-важни за вас, и ги изпълнете първи. След това можете да преминете към други неща или да ги оставите за утре. Важното е да ги записвате.

Концентрирайте се върху задачата си и нека цялото ви внимание е насочено към нея. Затова всичко излишно се маха или изключва излишните табове в браузъра, приберете телефона си и не се изкушавайте да проверявате социалните мрежи или имейла си. Осигурете си спокойно място за работа – без шум, разсейващи разговори на колеги или лудуващи деца, ако работите у дома.

Започнете СЕГА. Повечето от нас имат навика да отлагат. Толкова е лесно да отложим някоя задача за след час, за утре, за другия месец и накрая се оказва, че или никога не я свършваме или в един хубав ден се озоваваме затрупани с отложени задачи. Затова, въпреки изкушението да отложите, проявете воля и започнете сега.

Контролирайте времето за телевизия, интернет и игри. Много често ние неусетно губим часове, залисани в някое предаване или филм по телевизията, в скролване на телефона си или нещо друго, което ни носи удоволствие. Опитайте се тази седмица да засечете колко време отделяте в подобни занимания. Най-вероятно ще се шокирате и ще разберете, че трябва да контролирате себе си. Има много начини за това – например съществуват различни приложения, чрез които бихте могли сами да се контролирате.

Използвайте времето, докато чакате. Всички попадаме в задръствания по пътя за дома или офиса, лекарски кабинети, чакаме някого за среща и т.н. Обикновено губим тези ценни минути, вместо да ги използваме за четене, слушане на аудио книги.

Не бъдете перфекционисти. Често позволяваме на нещо да ни отнеме повече време, отколкото е необходимо, защото се вкопчваме в детайлите, в това да изпипаме всичко и да го направим съвършено. Не казвам, че трябва да претупвате, но се замислете наистина дали тези малки детайли са толкова важни или вие сте единствените, които ще ги забележат.

Вашият коментар