Работно време Понеделник до петък
Телефон. +359 878 190 002
Начало contact@petyagorcheva.com

Зависимости… Дали това, че не употребяваме забранени субстанции означава, че не сме зависими?

Зависимости… Дали това, че не употребяваме забранени субстанции означава, че не сме зависими?

Зависимости…

Хора със склонност към зависимости.

А нямаме ли всички ние подобна зависимост? Често изпитват силно желание да подхранват чувството си за самоуважение, нужно им е лично и креативно удоволствие, мир и яснота, но често им липсва дисциплината да следват диета или спортен режим или дори работна програма. Те дотолкова са контролирани от жаждата за нещо доставящо им удоволствие храна, алкохол, пазаруване, хазарт, че им е трудно да намерят време или интерес да се погрижат за себе си или за другите. Всеки има своя лична рецепта за пристрастено поведение.  Преследването на самоуважение и задоволство, може да е забавно, но може да е изморително и разстройващо, а стресът и тревогата появяващи се с осъзнаването, че отхвърляте високи нива на отговорност може да са смазващи. Ние често посягаме към нещата от които се чувстваме добре, алкохол, храна , секс,  хазарт, за да се справим с тези силни емоции. Каква е рецептата за преодоляване на пристрастяванията? Способността да отхвърлите зависимо поведение и да се спасите от необратими последици зависят от промяната на мислите и поведението към това пристрастяване. Добро начало е да се потърси професионална помощ. Следващата крачка е да чуете добре какво ви казва тялото за здравето ви след като определите какъв е проблемът и какви емоции го причиняват може да се заемете с потвърждение на себе си.

Теорията за утвърждение на Луиз Хей  посочва как зависимостта се крие в страха и ниската самооценка. Пристрастените хора всъщност прекарват живота си в бягство и както ги нарича Весела Тотева-това са „Болни, страдащи души”, без да са способни да се обичат. Подходящо утвърждение за зависимости е : „Сега разбирам колко съм прекрасен, решавам да харесвам и обичам себе си”. Алкохолизмът е свързан с чувство на вина, неадекватност и себеотхвърляне. За определянето на тези негативни емоции и преобразуването на ненавистта в любов към себе си Луиз препоръчва утвърждението „ Аз живея в настоящето, всеки миг е нов, избирам да виждам достойнството си, обичам и одобрявам себе си”. В един или друг момент повечето хора са подхранвали  самоуважението си изкуствено или са се справяли медикаментозно с непосилните емоции.  Онова, което сме научили е, че когато животът стане твърде объркващ хората по-скоро се спасяват в нещо пристрастяващо заради толкова болезнената действителност, те могат да развият конкретна зависимост към алкохол, цигари, хазарт, Ebay, Facebook, компютърни игри или секс. Всички зависимости към храна, поведение или медикаменти, като компютърните игри отделят опиати потискащи емоционалната и физическа болка, но в крайна сметка веществото се изчерпва или поведението повече не носи спасение и реалността се завръща заедно с болката.

НАЙ-ВАЖНОТО АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ПРИСТРАСТЯВАНЕТО Е ДА ГО ПРИЗНАЕТЕ!!!

Зная, че звучи опростено, но то е в основата за всичко останало, което може да ви се случи. Ако се колебаете дали въобще имате проблем можете да помолите някои от своите близки да си зададете следните въпроси. Можете ли да контролирате колко пиете, ядете, играете хазарт или се занимавате със секс? Невъзможно ли ви е да спрете дори и да се налага да се изправите пред здравословни проблеми? Поведението влияе ли на семейството и работата ви? Някой в семейството ви имал ли е проблем с пристрастяването? Казвали ли са Ви, че трябва да спрете? Намирате ли си извинения или се опитвате да скриете това, което правите?

Ако отговорите с „да”  на 2 или повече въпроси, времее да погледнете сериозно на зависимостта си!

Борбата с пристрастяването е трудна!!! Трябва ви не само професионалист, за да се свържете с мислите и емоциите си в лицето на опитен психолог, но ви трябва и голяма подкрепа от семейната среда. Съществуват групи за почти всяка зависимост, намерете хора с отношение към проблема Ви, те ще поддържат куража Ви и ще Ви дадат правилните съвети. С помощта на Психолог и подкрепа от близките Ви вероятността да се справите с зависимостта е голяма. Тези хора са от изключително значение, защото могат да върнат положителната оценка за личното Ви себеусещане.

Има и неща, които сами бихте могли да направите, за да се справите с чувствата на безнадеждност от които бягате с помощта на пристрастеността. Опитайте с медитация, за да се научите да чувате мислите си, те идват и си отиват мислите ни са преходни и винаги могат да бъдат променени. Това са просто убеждения утвърдени в мозъка Ви, те не са действителност! Създавайки ново отношение към мислите си можете да ги направите по-поносими  и дори да ги преобразувате в по-здравословни нагласи, използвайки утвържденията. Помислете за водене на дневник, понякога дори просто да изложите мислите си на лист хартия пак има голяма полза. Когато облечете мислите с думи ще можете да ги видите в друга светлина, предприемането на всички тези действия е с цел да придобиете по-голяма увереност в себе си.

Всички ние сме създадени, за да оцеляваме и процъфтяваме на тази планета.

Пристрастяването към медикаменти, естествено няма как да отрека, че има случай в които медикаментозното лечение е абсолютно наложително, но ще обясня защо съм против ако такова лечение все пак не е съвсем неизбежно. Когато имаме проблем и не се справяме с определени чувства и емоции, вземаме хапче и след кратко време всичко е наред.  Когато се изчерпа действието на  медикамента, мислите отново се връщат и ние отново се чувстваме зле, отново посягаме към хапчето, мозъкът ни свиква, че има и по-лесен облекчаваш ни начин, но хапчето, не решава проблема и ситуацията предизвикали тези чувства…и ние отново сме в изходна позиция, същото е с опиатите, с алкохола с наркотиците-чувстваме се добре само за момент…Веществата запълват една духовна пустота, безименна празното, която дори не подозираме, че съществува. Пристрастяването обаче не е просто употреба на вещества, то е доминираща употреба водеща до проблеми с работата, ученето  или дори взаимоотношенията. Пристрастяването ни причинява отсъствие, закъснение или уволнения, тъй като занемаряваме отговорностите си към всички включително към себе си. Физическата зависимост може да ескалира до злополуки или нещо по-лошо, не можем да спрем натрапчивото поведение независимо от вредните последици.

Човешкото съзнание до такава степен оправдава всички негативни последици, че е по-силно от всичко. Пристрастяването към опиати нарастват в целия свят Морфин, Кодеин, Демерол, Хероин и Оксикодон са опиати въздействащи на опиоиден рецептор, който отговаря за духовно удовлетворение, самоуважение,  настроение, болка и сън. При употреба на тези медикаменти независимо дали са предписани или се вземат на улицата, Вие бързо развивате толерантност , което означава, че се нуждаете от  все по-голяма доза от веществото, за да почувствате желания ефект. Има други медикаменти като Ксанакс, Ативан, Валиум и др. достигат друг рецептор на мозъка, наречен „габа”  рецептор-също  се влияе от употребата на алкохол. Силата на тези вещества е толкова голяма, че Вие просто не можете да спрете, защото внезапното спиране може да причини припадъци и дори смърт.

При лечението на зависимост е необходима специализирана и комбинирана подкрепа, необходима е промяна на мислите и нагласите към живота. Необходимо е чрез хранителни добавки, витамини и минерали укрепване на тялото, нужно е и двигателна активност.

Ще си позволя, като заключителни редове да кажа, че от всяка ситуация има изход, всеки проблем може да бъде разрешен, само ако се признае, за да има осъзнатост, необходима е воля и постоянство.

 

 

 

 

Използвана литература :

„Всичко ще бъде наред”-Луиз Хей

„Мисълта определя Настроението”- Денис  Грийнбъргър Кристин Падески

„Силата на самоконтрола” Румен Стаматов

Вашият коментар